Beberapa pertanyaan yang saya dapat dari sahabat-sahabat yang minat dalam pertanian(mananam pisang). Antara pertanyaannya ialah:
1. Adakah sesuai tanah jenis paya bakau untuk ditanam pisang?
Jawapannya: Ya, tapi kena buat rawatan tanah untuk mengurangkan keasidan tanah dan dibuat batas untuk penanaman pisang.
2. Apakah proses yang perlu dilakukan untuk merawat tanah?
Jawapan: Proses mengurangkan keasidan tanah dengan mencampur bahan-bahan organan yang lain. Tanah tersebut boleh dirawat dengan mengunakan serbuk kapur(ditabur) atau tandang kelapa sawit kering(digaul dengan tanah) atau sisa kelapa sawit kering (digaul dengan tanah) untuk meneutralkan kembali keasidan tanah kepada PH 5-5.5 (tahap neutral)
3. Berapakah jumlah kapur/sisa kelapa sawit/tandang kelapa sawit kering yang diperlukan untuk 1 hektar tanah?
Jawapan: 3 tan/ hektar(jika digaul sepenuhnya dgn tanah tersebut).
4. Adakah cara lain untuk mengurangkan kuantiti bahan organan yang digunakan?
Jawapan: Ada. Dengan cara membuat batas setinggi 1.5 - 2 kaki dari paras tanah asal dan lebar seluas 3 kaki, dan jumlah bahan organan yang diperlukan hanya 1.5 tan/hektar.
5. Berapakah tempoh masa yang diperlukan untuk tanah kembali neutral?
Jawapan: Biasanya masa yang diperlukan adalah selama 2 hingga 3 minggu, barulah tanah itu boleh ditanam dengan pisang. Supaya campuran itu sebati.
6. Tanah paya bakau berasid atau berakali?
Jawapan: Berasid @ sama macam tanah sawah antara pH 3.5 - 4.5 (asid sulfik). Tanah berakali jarang di dapati di Malaysia.
7. Adakah pisang jenis tisu kultur sesuai digunakan?
Jawapan: Ya. jangka hanyatnya hingga 3 kali tuai hasil, kemudian kena tukar yang baru.
8. Berapakah kos sebatang anak pisang kultur tisu bagi pisang berangan?
Jawapan: Kos sebatang boleh mencecah RM 0.60 hingga RM 1.00 sebatang - di United Plantation.
9. Bagaimanakah cara untuk mengambil sampel tanah?
Jawapan: Perlu ambil 4 penjuru + 1 ditengah-tengah dengan kedalaman 6 inci setiap satu sampel.
10. Apakah fungsi & kelebihan baja organik?
Jawapan:
Memperbaiki struktur dan pH tanah
Berfungsi sebagai "growth stimulant" dan "soil conditioner"
Meningkatkan mikrobia tanah
Meningkatkan daya tahan tanah terhadap hakisan
Mengurangkan serangan
Dan banyak lagi..
MAKLUMAT TENTANG PISANG
Local Name: Pisang
Scientific Name: Musa paradisiaca
Family: Musaceae
Origin
Banana is probably native to Tropical area of
Main Areas In
In
Nutrient Composition
Nutrient composition is based on a commmon banana varieties and expressed as per 100 gm of edible portion.
Nutrient | per 100 gm |
Energy | 103 Kcl |
Water | 73.3 gm |
Protein | 1.3 gm |
Fat | 0.4 gm |
Carbohydrate | 23.6 gm |
Fibre | 0.5 gm |
Ash | 0.9 gm |
Calcium | 11.0 mg |
Phosphorous | 28.0 mg |
Iron | 0.6 mg |
Sodium | 29.0 mg |
Potassium | 241.0 mg |
Carotene | 300 ug |
Vit B1 | 0.07 mg |
Vit B2 | 0.08 mg |
Niacin | 0.7 mg |
Ascorbic Acid (Vit C) | 17.3 mg |
Use and Potential
Banana fruit is normally consumed fresh. Some varieties can be process into puree, fruit cocktail, jam, jelly, chips, crisp and powder.
Crop Requirements
Climate
Banana is well adapted to areas with temperature between 21 - 32°C, and annual rainfall between 1000 - 2000 mm.
Soil
Banana can be grown on a variety of soils ranging from clay to sandy clay loam. However, the best soil is medium textured soil, uniform, reasonably deep and fertile, having good internal drainage. Soil pH between 5.5 -8.0.
Maturity & Harvest
Maturity
Depending on the variety, banana start to bear fruit 6 - 8 months after planting.
Depending on the variety, the expected yield is as follows: (tons/ ha)
Type | Year of planting | ||
1 | 2 | 3 | |
Berangan | 13 | 26 | 24 |
Embun | 18 | 36 | 30 |
Mas | 8 | 16 | 14 |
Seasonality
Banana is a non seasonal fruit. It produces fruits throughout the year.
Harvesting Indices
Depending on the variety, maturation period is as follows:
Variety | Maturation Period |
Cavendish | 20-23 |
Awak | 8 |
Berangan | 11-14 |
Embun | 12-15 |
Mas | 7-9 |
Nangka | 22 |
Rastali | 11-13 |
Tanduk | 20 |
Handling & Storage
Post Harvest Handling
Individual plant are felled and the individual fruit are carefully cut and taken to packing shed. The hand is seperated from the stalk and remove diseased and spoilt fingers are removed, cleaned, treated, graded and then packed into a suitable containers like corrugated fibre board or baskets.
Storage
To lengthened the shelf-life, banana should stored in controlled environment, with temperate 13 - 14°C.
p/s; Kebetulan minggu ni ada shbt2 saya banyak menanyakan ttg cara nak tanah pisang, kebetulan ada, jadi saya kongsilah bersama-sama sahabat semua. Terima kasih kepada semua pensyarah yang banyak mengajar saya di UPM dahulu. Semoga semua jasa dan ilmu Allah SWT membalas dengan ganjaran yang setimpal.